Osteopathie is een geneeswijze, waarvan de principes in 1874 door de Amerikaanse arts A.T. Still zijn vastgelegd. Dr Still zocht naar een verbetering van de 19e-eeuwse allopathie en homeopathie. Hij vond een geneeswijze, die uitgaat van de lichaamseigen geneeskracht en noemde deze osteopathie (osteon = bot en pathos = ziekte). Hij stichtte in 1892 de American School of Osteopathy en legde daarmee het fundament voor de moderne manuele geneeskunde. Osteopathie is de basis van alle manuele geneeswijzen, zoals manuele therapie, chiropractie en orthomanuele geneeskunde.

Andrew Taylor Still 1914


Andrew Taylor Still


Andrew Taylor Still, MD DO (6 augustus 1828-12 december 1917) wordt beschouwd als de vader van de osteopathie en osteopathische geneeskunde. Hij was ook een arts en chirurg, auteur, uitvinder en Kansas territoriale en staat wetgever. Hij was een van de oprichters van Baker University, de oudste 4-jarige studie in de staat Kansas, en was de oprichter van de American School of Osteopathy (nu AT Still University), ‘s werelds eerste osteopathische medische school, in Kirksville, Missouri.

Zie ook de Engelse Wikipedia pagina waarvan dit de vertaling van de eerste alinea is.

Er is in 2012 een uitstekende biografie van Still verschenen. John Lewis DO schreef “From the dry bone to the living man”, waarin ook de osteopatische filosofie uitgebreid belicht wordt.

In de Verenigde Staten en Groot-Brittanni├ź is osteopathie reeds lang ge├»ntegreerd in de reguliere geneeskunde. In Nederland begint osteopathie steeds bekender te worden. In ons land kunnen afgestudeerde osteopaten geregistreerd worden in het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). Osteopaten die in dit register zijn opgenomen voldoen aan de vereiste kwaliteitsnormen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de volgende sites:
NRO: Stichting het Nederlands Register voor Osteopathie
NVO: Nederlandse Vereniging voor Osteopathie