Wat

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in het lichaam. Het doel is de gezondheid van de patiënt te optimaliseren.

Herstel balans
Onder normale omstandigheden heeft het lichaam het natuurlijke vermogen storingen zelf te verhelpen. Soms echter is de balans te veel verstoord en kunnen bepaalde lichaamssystemen elkaar negatief beïnvloeden. Dit kan komen door bijvoorbeeld ziekte, overbelasting, stress, een ongeluk of operatie. Maar ook slechte voedingsgewoonten of leefwijze kunnen een rol spelen. Dan vraagt het lichaam om hulp van buitenaf. Osteopathie kan deze hulp bieden. De osteopaat spoort de oorzaak van klachten op en probeert die weg te nemen. Immers, wanneer de oorzaak van een klacht is verdwenen, zullen de symptomen zich ook niet meer voordoen. Doel van de behandeling is om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Hierdoor treedt tegelijkertijd een weerstandsverbetering op.

Totaalbenadering
Symptomen, zoals pijn of een ontsteking, kunnen zich op een andere plaats voordoen dan waar de oorzaak is gelegen. Dit is een belangrijk principe van de osteopathie; namelijk dat het lichaam in z’n totaliteit, als een eenheid, moet worden beschouwd. De verschillende lichaamssystemen, zoals zenuwstelsel, bewegingsapparaat en spijsverteringsorganen, werken samen en houden elkaar in evenwicht. Ze oefenen invloed op elkaar uit. Ook de psychische gesteldheid kan een rol spelen.

Onderzoek en behandeling
Om de osteopaat inzicht te geven in het totaalbeeld, vindt er een uitgebreid vraaggesprek plaats en wordt u vervolgens geheel onderzocht. Afgestemd op uw individuele klachten wordt de behandeling op rustige wijze met de hand uitgevoerd. De osteopaat richt zich primair op de structurele of functionele oorzaak van uw aandoeningen, die vaak elders in het lichaam pijn of andere symptomen veroorzaken. Als het onderzoek daartoe aanleiding geeft, behandelt de osteopaat stoornissen, onder andere in wervelkolom, gewrichten, organen, schedel en zenuwstelsel. Hij gebruikt hiervoor subtiele corrigerende handgrepen, waaronder manipulaties, terwijl u ontspannen op de behandelbank zit of ligt. De handgrepen zijn vrijwel altijd pijnloos. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van (bewegings)apparatuur. Meestal zijn voor volwassenen 4 tot 5 behandelingen nodig. Bij kinderen kan dit minder zijn.